Kraamzorg

Kraamzorg begint bij de geboorte. De kraamverzorgende is in veel gevallen al aanwezig op het moment dat je kindje ter wereld komt. Dit noemen we partusassistentie (bevallingsassistentie): De kraamverzorgende assisteert de verloskundige of huisarts bij de bevalling. De kraamverzorgende is er vanaf het eerste moment om je te begeleiden en te adviseren. Zij is je vaste kraamverzorgende tijdens de hele kraamtijd. Als de baby geboren is, houdt je kraamverzorgende de gezondheid van jou en je kindje nauwlettend in de gaten. Zij legt dit vast in het zorgdossier, dat ter informatie dient voor de verloskundige en/of de huisarts. Daarnaast geeft je kraamverzorgende voorlichting, tips en adviezen over babyverzorging en babyvoeding.
Zij neemt vaak ook een deel van de huishoudelijke taken op zich, in overleg met jou en afgestemd op je wensen.

Landelijk Indicatie Protocol (LIP)

Iedere kraamvrouw in Nederland heeft recht op tenminste 24 uur kraamzorg met indien nodig / mogelijk uitbreiding. Zorg op maat. Het aantal uren kraamzorg dat je krijgt, wordt berekend met behulp van het Landelijk Indicatie Protocol kraamzorg (LIP). Dit is een – door de zorgverzekeraars – landelijk ingesteld zorgindicatiemodel. Afhankelijk van je situatie en je behoefte aan zorg kan het aantal uren kraamzorg dat je krijgt variëren van minimaal 24 uur tot maximaal 80 uur. 

Het aantal uur kraamzorg dat je toegewezen krijgt wordt standaard verdeeld over acht dagen; in sommige gevallen kan tot tien dagen zorg geleverd worden.

Kosten voor kraamzorg?

Kraamzorg die we leveren valt binnen de vergoeding van de basisverzekering. Net als bij reguliere kraamzorg is er een wettelijke eigen bijdrage van €5,10 per uur sinds 1 januari 2024. Bij een aanvullende verzekering worden deze kosten vaak geheel of gedeeltelijk vergoed, soms heb je ook recht op extra uren luxe kraamzorg-uren, je kunt hiervoor je eigen polisvoorwaarden nakijken.
In het geval van twijfel kun je contact met mij opnemen, ik zal je informeren over de mogelijkheden. Kraamzorg van een zzp-er zijn geen extra kosten aan verbonden.